
 

  

Addendum:  

Relevant FINRA Trade Reporting FAQs (excerpts from the complete list found on FINRA's website) 

Section 205: Determining "Executing Party" (effective August 3, 2009)   
Section 205 provides guidance on members' obligations under the executing party trade reporting structure 
effective on August 3, 2009. FAQ 205.1 through 205.7 relate to determining which member is the executing party 
in different scenarios. 

Q205.1 (member receives order for handling and execution): Member BD1 routes to member BD2 an order 
for handling and execution. BD2 does not re-route the order and executes the trade OTC with BD1. Which 
member is the executing party for purposes of reporting the trade to FINRA?   

A205.1: In this example, BD2 is the executing party and has the trade reporting obligation, because BD2 
received an order for handling and execution from BD1, did not re-route the order and executed the trade. 

This guidance applies irrespective of the mechanism used by BD1 to route the order to BD2 (e.g., electronically, 
via the telephone, etc.). 

Q205.2 (member receives order for execution): Member BD1 presents to member BD2 an order for 
execution. BD2 does not subsequently route BD1's order and executes the trade OTC with BD1 on the 
terms (i.e., quantity and price) presented. Which member is the executing party for purposes of reporting 
the trade to FINRA?   

A205.2: In this example, BD2 is the executing party and has the trade reporting obligation, because BD2 
received an order for execution from BD1, did not route the order and executed the trade. 

This guidance applies irrespective of the mechanism used by BD1 to present the order to BD2 (e.g., 
electronically, via the telephone, etc.). 

Q205.3 (matching scenario): Member BD1 matches as agent orders from members BD2 and BD3 and 
executes the trade OTC. Which member is the executing party for purposes of reporting the trade to FINRA?   

A205.3: In this example, BD1 is the executing party and has the trade reporting obligation. See also Section 307 
(Reporting Matches of Broker-Dealer Orders by a Member (Including an ATS or ECN)). 

Q205.4 (member presented order against its quote): Member BD1 displays a quote (or order) and member 
BD2 presents an order to BD1 at BD1's quoted price. BD1 does not subsequently route BD2's order and 
executes the trade OTC. Which member is the executing party for purposes of reporting the trade to FINRA?   

A205.4: In this example, BD1 is the executing party and has the trade reporting obligation, because BD1 was 
presented an order against its quote (or displayed order), did not route the order and executed the trade at 
BD1's quoted price. 

This guidance applies irrespective of the mechanism used by BD2 to access BD1's quote (e.g., electronically, via 
the telephone, etc.). 

Q205.5 (member asked to provide quote): Member BD1 requests a quote from member BD2, receives a 
quote and agrees to trade with BD2 at BD2's quoted price. Which member has the trade reporting 
obligation?   

A205.5: In this example, BD2 is the executing party and has the trade reporting obligation, because BD2 was 
presented an order against its quote, did not route the order and executed the trade at BD2's quoted price. 



 

  

Q205.6 (electronically negotiated and accepted trade): Member BD1 displays a quote (or order). Member 
BD2 electronically routes an order to BD1, but not at BD1's quoted price. The parties are using broker-to-
broker negotiation software or a system, such as Pink Link, that permits parties to make and accept 
counter-offers electronically. BD1 electronically counters at a different price and BD2 accepts BD1's 
counter by pressing the "buy" or "accept" button. Which member has the trade reporting obligation?   

A205.6: In this example, BD2 is the executing party because BD2 electronically accepted and executed the trade 
at the negotiated price. 

Q205.7 (negotiated trade where both members may satisfy the definition of executing party): Member BD1 
displays a quote (or order). Member BD2 contacts BD1 with an order, but not at BD1's quoted price. The 
two members negotiate the terms and ultimately agree to trade at a price different than BD1's quoted 
price. BD2 represents the sell-side, and based on the interaction between the members, both members 
could reasonably maintain that they satisfy the definition of executing party. Which member has the trade 
reporting obligation?   

A205.7: In this example, because both members could reasonably maintain that they satisfy the definition of 
executing party, BD2, as the member representing the sell-side, has the trade reporting obligation, unless the 
parties agree otherwise. This guidance applies irrespective of the mechanism used by the members to negotiate 
the terms of the trade (e.g., via telephone or electronically) but only if both members could reasonably maintain 
they were the executing party because of the negotiated-nature of the interaction. In the vast majority of cases, it 
will be clear that one member is the ultimate executing party (e.g., during an electronic negotiation, the member 
that accepts and executes the trade) and that member has the trade reporting obligation. See FAQ 205.6. 

FAQ 205.8 through 205.14 provide guidance on shifting the trade reporting obligation, and the applicable 
documentation requirements, if any, in the limited circumstance where it may not be clear which member is the 
executing party.  

Q205.8: Member BD1 and member BD2 manually negotiate an OTC trade via the telephone. Because both 
members could reasonably maintain that they satisfy the definition of executing party, as the member 
representing the sell-side, BD2 has the trade reporting obligation under FINRA rules. If BD2 reports the 
trade, does the "contemporaneously documented agreement" requirement apply?   

A205.8: No. The requirement relating to a contemporaneously documented agreement only applies where the 
trade reporting obligation is on the member representing the sell-side (in this example, BD2), but the parties 
have agreed that the member representing the buy-side (in this example, BD1) will report the trade. This 
requirement does not apply in this example because BD2, the member representing the sell-side, is reporting 
the trade in accordance with the trade reporting rules. 

Q205.9: Member BD1 and member BD2 manually negotiate an OTC trade via the telephone. Because both 
members could reasonably maintain that they satisfy the definition of executing party, as the member 
representing the sell-side, BD2 has the trade reporting obligation under FINRA rules. Can the parties agree 
that BD1 will have the trade reporting obligation?   

A205.9: Yes. Under FINRA rules, BD1 and BD2 can agree that BD1 will report the trade and in that instance, BD2 
must contemporaneously document the parties' agreement. See Rules 6282(b), 6380A(b), 6380B(b), 6622(b) 
and 6643(b); see also Regulatory Notice 09-08 (January 2009).  

Q205.10: Assume the same facts as FAQ 205.9. If the parties agree that BD1 will have the trade reporting 
obligation, what types of documentation would be acceptable for purposes of satisfying the requirement 
that BD2 contemporaneously document the parties' agreement?   

A205.10: For purposes of satisfying this requirement, BD2 could produce, e.g., contemporaneous notes of a 
telephone conversation or notation on the order ticket. See Regulatory Notice 09-08 (January 2009).  



 

  

Additionally, the parties may comply with the "contemporaneously documented agreement" requirement 
through the use of a previously executed blanket agreement that expressly shifts the trade reporting obligation 
in this scenario (i.e., that in a manually negotiated trade between BD1 and BD2 where it is not clear which 
member is the executing party, the parties agree that BD1, as the member representing the buy-side, will have 
the reporting obligation). 

Q205.11: Assume the same facts as FAQ 205.9. If the parties agree to shift the trade reporting obligation 
to BD1, is BD2 responsible for timely reporting of the trade?   

A205.11: No. Because the parties have agreed to shift the trade reporting obligation under FINRA rules, BD1 is 
responsible for reporting the trade in compliance with FINRA rules. If, for example, BD1 were to report the trade 
late, BD2 would not be subject to a late trade reporting violation. 

Q205.12: Assume the same facts as FAQ 205.9, but in this example, the parties do not agree to shift the 
trade reporting obligation. Can BD1 report the trade on behalf of BD2 pursuant to a previously executed 
give-up agreement in the form of FINRA's Uniform Service Bureau/Executing Broker Agreement?   

A205.12: Yes. BD1 can report on behalf of BD2 pursuant to a previously executed give-up agreement; however, 
the trade reporting obligation does not shift to BD1 in this instance. Accordingly, BD2 would remain responsible 
for compliance with FINRA trade reporting rules and, for example, could be subject to a late trade reporting 
violation if BD1 fails to submit the tape report within 90 seconds of execution. See Section 200 (Reporting on 
Behalf of Another Member ("Give-Up" Relationships).  

A previously executed Uniform Service Bureau/Executing Broker Agreement can satisfy the "contemporaneously 
documented agreement" requirement required to shift the trade reporting obligation to BD1 only if it has been 
amended to contemplate this specific scenario (i.e., that in a manually negotiated trade between BD1 and BD2 
where it is not clear which member is the executing party, the parties agree that BD1, as the member 
representing the buy-side, will have the reporting obligation). 

Q205.13: Assume the same facts as FAQ 205.9. If the parties agree to shift the trade reporting obligation 
to BD1, can the trade comparison and acceptance functionality of the FINRA/NASDAQ TRF, ADF or ORF 
satisfy the requirement that BD2 contemporaneously document the parties' agreement? In other words, if 
BD1 (the member representing the buy-side) reports the trade and BD2 (the member representing the sell-
side) accepts the trade information entered by BD1, would this be sufficient evidence of the parties' 
contemporaneous agreement to shift the trade reporting obligation to BD1?   

A205.13: No. Use of the trade comparison and acceptance functionality (see Section 103) would not satisfy the 
"contemporaneously documented agreement" requirement for purposes of shifting the trade reporting 
obligation under FINRA rules. 

Q205.14: Member BD1 routes to member BD2 an order for handling and execution. BD2 does not re-route 
the order and executes the trade OTC with BD1. BD2 is the executing party and, as such, has the trade 
reporting obligation. Can the parties agree to shift the trade reporting obligation to BD1 under FINRA 
rules?   

A205.14: No. FINRA rules permit the parties to agree to shift the trade reporting obligation only where it may not 
be clear which party is the executing party (e.g., in the context of manually negotiated trades via the telephone). 
In this example, it is clear that BD2 is the executing party and has the trade reporting obligation. See FAQ 205.1. 
In this instance, BD1 could report on behalf of BD2 pursuant to a valid give-up agreement; however, BD2 would 
still be the member with the trade reporting obligation under FINRA rules and would be responsible for the trade 
information submitted by BD1. 



 

  

Section 302: Reporting Riskless Principal Transactions  
Q302.9: Member BD1, as riskless principal on behalf of member BD2, routes an order to member BD3 for 
execution OTC. BD3 executes the trade with BD1 and has the trade reporting obligation under FINRA rules. 
Is BD1 required to submit a non-tape report to FINRA to reflect the offsetting leg between BD1 and BD2?   

A302.9: If the tape report submitted by BD3 does not properly reflect BD1's capacity as riskless principal, then 
BD1 must submit a non-tape report identifying BD1 and BD2 as the parties to the trade with BD1's capacity 
marked as riskless principal. If BD1's capacity is properly marked as riskless principal on the tape report, then 
BD1 would not be required to submit a non-tape report for purposes of correcting its capacity. See Rules 
6282(e)(1)(C)(ii), 6380A(d)(3)(B), 6380B(d)(3)(B) and 6622(d)(3)(B). 

The new rules in effect on August 3, 2009, would create no new reporting obligation for BD1 in this instance 
because BD1 is not the member with the obligation to report the trade for tape purposes. 

Q302.10: Member BD1 is handling a customer order on a riskless principal basis, and routes its order for 
handling to member BD2. BD2 handles BD1's order on a riskless principal basis and routes the order for 
execution to member BD3. BD3 executes the trade and the following reports are submitted to FINRA: 

• Tape Report (submitted by BD3): BD3 vs BD2 (capacity incorrectly marked as principal)   

• Non-Tape Report (submitted by BD2): BD2 (capacity correctly marked as riskless principal) vs BD1 

Under FINRA rules, does BD1 have an obligation to submit a non-tape report reflecting the offsetting 
riskless leg with its customer?   

A302.10: No. BD1 is not required to submit a non-tape report reflecting the offsetting leg with its customer. 
Under FINRA riskless principal reporting requirements, a member has an obligation to submit a non-tape report 
for the offsetting riskless leg with its customer only if its capacity is incorrectly reflected on the tape report 
submitted to FINRA. See Rules 6282(e)(1)(C)(ii), 6380A(d)(3)(B), 6380B(d)(3)(B) and 6622(d)(3)(B). In this 
example, BD1 is not identified on the tape report (BD2 and BD3 are identified on the tape report) and 
accordingly, BD1 does not have a non-tape reporting obligation. 

Q302.11 (effective August 3, 2009): Member BD1, as riskless principal on behalf of member BD2, and 
member BD3 execute an OTC trade. For purposes of this example, BD1 has the trade reporting obligation 
under FINRA rules and correctly reports its capacity as riskless principal. Is BD1 required to submit a non-
tape report to FINRA to reflect the offsetting leg between BD1 and BD2?   

A302.11: Yes. Because BD1 has the obligation under FINRA rules to report the trade for tape purposes, BD1 is 
required to submit a non-tape report identifying BD1 and BD2 as the parties to the trade to indicate that BD1 was 
acting on behalf of BD2. See Rules 6282(e)(1)(D), 6380A(d)(4), 6380B(d)(4), 6622(d)(4), 6633(a)(3) and 
6643(d)(5). See also See Regulatory Notice 09-08 (January 2009). 

Q302.12 (effective August 3, 2009): Member BD1, as riskless principal on behalf of member BD2, executes 
a trade on an exchange, and the trade is reported to the tape by the exchange. Under the new rules in 
effect on August 3, 2009, is BD1 required to submit a non-tape report to FINRA to reflect the offsetting leg 
between BD1 and BD2?   

A302.12: No. BD1 is not required under the new rules in effect on August 3, 2009, to submit a non-tape report to 
indicate that it was acting as riskless principal on behalf of BD2 because the trade was executed on and 
reported through an exchange. See Rules 6282(e)(1)(D), 6380A(d)(4), 6380B(d)(4), 6622(d)(4), 6633(a)(3) and 
6643(d)(5). However, as explained in FAQ 302.4, BD1 may submit a clearing-only report to clear the offsetting leg 
of the transaction between BD1 and BD2 through a FINRA Facility. See Regulatory Notice 09-08 (January 2009) 
and 07-38 (August 2007).  



 

  

Q302.13 (effective August 3, 2009): Member BD1, as riskless principal on behalf of non-member BD2, and 
member BD3 execute an OTC trade. For purposes of this example, BD1 has the trade reporting obligation 
under FINRA rules and correctly reports its capacity as riskless principal. Is BD1 required to submit a non-
tape report to FINRA to reflect the offsetting leg between BD1 and BD2?   

A302.13: No. Although BD1 has the obligation under FINRA rules to report the trade for tape purposes, BD1 is not 
required to submit a non-tape report to indicate it was acting on behalf of BD2, because BD2 is a non-member. 
See Rules 6282(e)(1)(D), 6380A(d)(4), 6380B(d)(4), 6622(d)(4), 6633(a)(3) and 6643(d)(5). See also Regulatory 
Notice 09-08 (January 2009).  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Circular 230 Disclosure: Internal Revenue Service regulations provide that, for the purpose of avoiding certain penalties under the Internal Revenue Code, 
taxpayers may rely only on opinions of counsel that meet specific requirements set forth in the regulations, including a requirement that such opinions contain 
extensive factual and legal discussion and analysis. Any tax advice that may be contained herein does not constitute an opinion that meets the requirements of 
the regulations. Any such tax advice therefore cannot be used, and was not intended or written to be used, for the purpose of avoiding any federal tax penalties 
that the Internal Revenue Service may attempt to impose. 
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